Chocolade-aardappel taartje

Met aardappel? Ja, met aardappel.

Het klinkt misschien vreemd om aardappel in een dessert te verwerken , in dit recept geeft de aardappel een frisheid en lichtheid die je met bloem niet krijgt. In het taartje zelf zit geen toegevoegd vet, alleen in het glazuur zit slagroom. Wil je de taart licht en vetarm houden dan laat je het glazuur weg, voor de volle choco-experience gebruik je het glazuur wel. Geniet ervan!

Zo doe je het:

  • verwarm de oven voor op 165 gr. C.
  • kook de aardappels gaar in ruim water
  • giet de aardappels af en laat ze even droogstomen
  • pureer de aardappels met een pureeknijper of wrijf ze door een zeef
  • doe de puree in een mengkom en laat deze een paar minuten afkoelen
  • Klop de eiwitten stijf met 2/3e van de suiker
  • meng met mixer of garde 6 eidooiers, 1 heel ei, overige 1/3e van de suiker en de cacaopoeder tot een glad geheel
  • klop het eidooier/cacaomengsel en 1/3e van het stijfgeslagen eiwit door de aardappelpuree tot een egaal mengsel
  • vouw de rest van het eiwitschuim door het aardappel/eidooiermengsel
  • stort het beslag in een beboterde springvorm
  • Bak de taart ca. 15 minuten op 165 gr. C. of tot een ingestoken satéprikker er schoon uitkomt.
  • laat de taart na het bakken ca. 15 minuten afkoelen en verwijder dan de ring van de springvorm
  • als de taart helemaal is afgekoeld haal je hem voorzichtig van de springvorm bodem en zet je de taart op een plateau, of als je de taart wilt glaceren op een schoon taartrooster met een bord eronder
  • breek de chocolade in stukjes en doe deze in een kommetje
  • breng de slagroom aan de kook, laat 1 minuut afkoelen en giet dan de hete slagroom op de gebroken chocolade
  • goed roeren tot je een glanzend chocoladeglazuur hebt
  • giet het glazuur over de taart en strijk het met een (palet)mes uit naar de randen en laat het overtollige glazuur van de taart af lopen op het bord onder het taartrooster
  • laat de geglazuurde chocolade taart ca. 1 uur opstijven op kamertemperatuur
  • snijd de taart met een warm mes voor het mooiste resultaat
  • serveer met bijv. rood fruit, slagroom, peer uit de oven of ijs. Of met alles tegelijk.

img_0060img_0051

 

 

Dit vind je misschien ook leuk
aardappel-amandelkroketjes
crispy aardappel-amandelkroketjes
Na-nazomerse bonen
Aardappel

4 Responses

  1. Betty

    Wauw, nooit gedacht dat aardappel en chocolade samen kunnen gaan. Hoe kom je erop? Ik vond het super lekker en mijn gasten ook!

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This