Na-nazomerse bonen

Vreemde boon?

De nazomer is de perfecte tijd voor verse bonen. Het heerlijke weer houdt nog steeds aan, daarom een na-nazomers recept met verse bonen. Sperzie- en snijbonen ken je vast al wel maar heb je al wel eens kennisgemaakt met spek-, pronk- of toverbonen? Of Borlotti bonen? Die zijn zeker de moeite waard om te proberen. Vraag ernaar op de (boeren)markt of bij een echte groenteboer. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

zo maak je het:

  • schil en halveer de aardappelen en zet ze op met water en zout en breng het geheel aan de kook
  • was de spek- of snijbonen en verwijder het bovenkantje waarmee ze aan de plant hebben gezeten. Snijd de bonen schuin overlangs in tweeën of drieën.
  • zet de grill van de oven aan en laat deze op temperatuur komen
  • was de cherry tomaatjes, laat ze aan de tros zitten
  • leg de cherry tomaatjes in een ovenschaal, besprenkel ze met een eetlepel olijfolie en peper en zout en zet ze vlak onder de hete grill, ongeveer 5 minuten tot de velletjes van de tomaatjes zijn opengebarsten, laat afkoelen
  • hak het knoflookteentje fijn
  • snipper de ui in stukjes
  • zet een hapjespan op een middelmatig hete warmtebron, voeg de 3 á 4 eetlepels olijfolie toe en fruit hierin de gesnipperde uien
  • zet de warmtebron iets heter en voeg de gesneden bonen toe, bedoeling is dat de bonen een soort van bakken zonder echt te kleuren
  • doe het deksel op de pan
  • schep de bonen om de 4-5 minuten om en doe dan het deksel weer terug, door het gebruik van het deksel houdt deze bereiding het midden tussen baken en stoven en daar worden de bonen extra lekker van
  • maak ondertussen de puree: aardappels afgieten, even laten uitstomen. Vervolgens de aardappels stampen en dan slagroom of melk, boter, peper en zout toevoegen, voeg evt meer melk of room toe naar gewenste smaak en smeuïgheid.
  • na ca. 12 – 15 minuten zullen de bonen gaar zijn, voeg dan de knoflook toe en laat even meebakken
  • voeg de uitgelekte bonen en zout en peper naar smaak toe en laat deze mee warmen
  • schep de borden op met de puree, de bonen en de gegrilde tomaatjes óf schep alles op schalen en zet die op tafel voor extra sfeer en gezelligheid
Dit vind je misschien ook leuk
aardappel-amandelkroketjes
crispy aardappel-amandelkroketjes
Chocolade-aardappel taartje
Aardappel

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This