Visueel Genot

20
mrt

Visueel genot

Is dit echt?

Sappige groene basilicumblaadjes, waar licht een glanzende toets op aanbrengt.
Het aller aller-roodste rood van een vleestomaat, gecontrasteerd door plakken smeuïge kaas en dikke druppels goudgele olijfolie, verzadigd van Zuid-Europees zonlicht.
Gemalen zwarte peper is hier plaatselijk als een fijne regen neergedaald.
Op een terra cotta schaaltje ciabattabrood, goudgeel met een matte glans.

Hiervan wil ik de geuren opsnuiven: de koele en frisse citrustonen van de olijfolie, het rijke parfum van de basilicum, de frisse zoetheid van de tomaten en de mollige zuivelgeur. Ik wil mijn tanden er in zetten: in het knapperige brood met de zachte binnenkant en proeven hoe de smaken van de tomaat, basilicum en mozarella samengaan in de overbekende maar nog altijd magische versmelting die zo kenmerkend is voor deze klassieker.

Maar helaas, de perfecte opmaak van dit gerecht is van een ervaren foodstylist en het licht is gemanipuleerd door de trefzekere hand van een fotograaf. Hier worden alleen mijn ogen bediend! Geurcentrum en smaakpapillen moeten het doen met de herinnering aan de eerdere keren dat ik deze klassieker at. Toch lust ik er wel pap van: eetfoto’s en de inspiratie die ze me geven. En voor ik het weet sta ik in de keuken, niet veel later zit ik aan tafel, alleen of met een huisgenoot en doen we ons tegoed. Niet zo perfect als op de foto, wel met bijbehorende geuren en smaken en, als alles meezit, een geanimeerd gesprek.

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This