Vegetariërs leven in een mooie tijd

10
apr

Vegetariërs leven in een mooie tijd

Als je vroeger in een restaurant of eetcafé zei dat je vegetarisch wilde eten, kreeg je vaak hetzelfde voorgeschoteld als je tafelgenoten maar dan met omelet in plaats van biefstuk.

Tegenwoordig hoef je niet verbaasd te zijn als zelfs het lokale steakhuis verschillende vegetarische opties op het menu heeft staan. 

Vegetariërs leven wat dat betreft in een mooie tijd. 

Daarnaast beweegt ook vegan zich meer en meer richting geaccepteerde lifestyle. Maar culinair gezien staat deze eetrichting nog steeds te boek als moeilijk. 

Hoe maak je een toetje zonder zuivel? Hoe bak je zonder eieren? Wat doe je met de onuitroeibare behoefte aan kaas?

Het leuke van mijn werk als The Vegetable Chef, en het interessante, is te zien hoe deze bewuste beperkingen de culinaire creativiteit steeds weer aanwakkeren. 

Inmiddels kennen we lekkere veganistische alternatieven voor kaas, is een goeie hartige taart zonder eieren niet alleen meer te krijgen bij Betsy’s in Amsterdam-Zuid, en zijn vegan toetjes, koekjes en gebak al lang niet meer de op muesli en grutten gebaseerde wangedrochten die we vroeger in het krakerscafé op de hoek kregen voorgeschoteld.

Maar zelfs ervaren vegetarische koks kunnen niet 1-2-3 lekker vegan koken. 

Het gaat niet alleen om het weglaten van dierlijke producten, maar ook om het op een gezonde en lekkere manier vervangen van de smaken en voedingsstoffen die we anders heel erg gaan missen.

Daar is gelukkig van alles voor bedacht. Gezond en culinair vegan koken is door al die ontwikkelingen een reële optie geworden voor mensen die ervoor open staan om iets nieuws te leren.

The Vegetable Chef wil daarin een gids zijn. Verderop in deze nieuwsbrief vind je daarom de aankondiging van de Masterclass Vegan Cooking. Een tweedaagse cursus voor iedereen die zich professioneel of als gepassioneerde liefhebber met koken bezig houdt, en nu wel eens alle kneepjes van de vegan patisserie en de hartige keuken wil leren.

Verder: de lente is in volle gang en daarmee breekt het aspergeseizoen weer aan. We hebben een mooi nieuw recept (met video) voor witte asperges in vers pastadeeg met groene kool, spinazie en paddestoelen. Daarnaast ook aankondigingen voor diverse kleinschalige workshops in Het Lokaal te Amersfoort. 

The Vegetable Chef heeft er zin in! Jij ook?

Videorecept:
Asperges in vers pastadeeg met venkelbouillon, groene kool, spinazie en paddestoelen

  • https://www.facebook.com/thevegetablechef/
  • https://twitter.com/thevegetableChf
  • https://nl.pinterest.com/jorisschildknec/
  • Print Friendly
  • LinkedIn

Hier vind je het recept helemaal uitgeschreven

Het aspergeseizoen begint weer!

Waar je aan kunt denken bij de bereiding

– Het juist schillen van de asperge is een van de belangrijkste dingen om niet te verknallen. The Vegetable Chef koopt daarom aan de start van elk aspergeseizoen een nieuwe, scherpe dunschiller. Schil ze van de kop naar beneden.

– De schillen gooi je niet weg! Trek eerst een bouillon van de schillen en kontjes van je asperges, kook daarin vervolgens je asperges. Zo houden ze extra veel smaak. Van de bouillon maak je later een aspergesoep

– Bewaar de asperges in een natte theedoek in je koelkast. Of nóg beter, bewaar ze niet, maar kook en eet de asperges ze zodra je thuiskomt

(W)etenswaardigheden

– Het aspergeseizoen duurt tot 24 Juni (St. Jansdag)

– Asperges worden ook wel als aphrodisiacum gezien. Zou dat iets met de vorm te maken hebben?

– Asperges zijn goed voor de nieren en zitten boordevol vitamines en mineralen

– De Romeinen waren dol op asperges, met  de instorting van hun rijk ging ook de kennis over het telen ervan verloren. De Moren die in Spanje heersden brachten de kennis over het telen van asperges eeuwen later weer terug in Europa

– Je kan asperges ook rauw eten, dun gesneden en gemarineerd met een beetje mosterddressing bijvoorbeeld

You may also like
Anderhalve meter medemenselijkheid

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This