Deze groente moet je AB-SO-LUUT niet eten

bospeentjes met frisse citroen-basilicum olie
20
jun

Deze groente moet je AB-SO-LUUT niet eten

(En een recept met bospeentjes)

Wie weleens iets leest op grote Amerikaanse nieuwssites als CNN of The Atlantic zal het bekend voorkomen. Onder een artikel staat vaak een kader met allemaal gekke, sexy of vieze plaatjes. Daarbij clickbaity titels als “Gouden tip om rimpels te verminderen,” en “25 tattoos waar je spijt van krijgt.”

Een daarvan gaat over een darmdokter. Deze specialist smeekt je: Gooi deze groente direct weg! Welke groente? Tja, daar zul je voor moeten klikken, vriend, en niet één keer, nee tientallen keren.

Het is een internet meme inmiddels. Radeloos roept een zekere John Smith op Twitter uit: “Ik kan het niet langer aan. Wil iemand me alsjeblieft vertellen welke groente ik direct weg moet gooien van die darmspecialist???”

Ook tv-schrijvers gaan ermee aan de haal, en over de hele wereld vormen mensen zich een mening. Zoals een anonieme gebruiker op Twitter, die schrijft: “Niet doen hoor, dat weggooien. Het is maar een groente. Hoeveel kwaad kan die nu eigenlijk? En wat weet die darmdokter er nu helemaal van? Hij is een bittere leugenaar die onwaarheden verspreidt over een arme, onschuldige groente.”

Groenten brengen dus heel wat teweeg in de moderne wereld, beste lezer. En hoewel de Vegetable Chef behoorlijk zen blijft temidden van al dat gelul, wilde hij daarnaast ook dolgraag weten om welke mysterieuze groente het hier nu eigenlijk gaat.

Het antwoord vind je onderaan deze nieuwbrief. Maar voordat het zover is, zullen we het nog over wat andere – niet minder belangrijke – groentegerelateerde zaken hebben. Groenten die je vooral wél mag eten

Tapas en Mezze op groentebasis

Tapas kennen we uit Spanje als kleine koude en warme hapjes voor bij de cerveza. En mezze zijn eigenlijk arabische tapas. Heerlijk gevarieerd, maar in hun oorspronkelijke vorm vaak met meer gehakt, ham en vis dan de Vegetable Chef lief is. Hij gaat daarom in de onderstaande videos aan de gang met de ‘plantificering’ (zoals een columnist van NRC schreef) van de begrippen Tapas en Mezze.

Of is het nu ‘plantificatie’?

Videorecept: Bospeentjes met citroen-basilicum olie
 • https://www.facebook.com/thevegetablechef/
 • https://twitter.com/thevegetableChf
 • https://nl.pinterest.com/jorisschildknec/
 • Print Friendly
 • LinkedIn

Videorecept: Aardappel spinazie falafel met vegan yoghurt-muntdip

 • https://www.facebook.com/thevegetablechef/
 • https://twitter.com/thevegetableChf
 • https://nl.pinterest.com/jorisschildknec/
 • Print Friendly
 • LinkedIn

Dessertrecept Vlierbloesem

De Vlier bloeit nog tot juli. Daarmee is het zaak om nú van deze geneeskrachtige plant te genieten. Het woord ‘Geneeskrachtig’ gebruik ik niet zomaar. Voordat we antibiotica hadden, hadden we Vlierbloesem. Er werd al over geschreven door beroemde geneesheren in de tijd van Aristoteles en ook Hildegard had heel wat op met deze tegenwoordig ondergewaardeerde plant, die vaak als onkruid wordt beschouwd en groeit langs spoorwegen, verwilderde bermen en andere terrains vagues

Vandaag de dag wordt hij wél nog steeds gebruikt bij complementaire therapiën voor natuurlijk ziekteherstel.Ook de bereidingswijzen zijn interessant. De Indianen, bijvoorbeeld, frituren de bloesem. Je kunt er ook siroop van maken voor een heerlijk nagerecht. Dat doet de Vegetable Chef ook. Hier een recept van aardbeien met venkelmousse en vlierbessensiroop.
 • https://www.facebook.com/thevegetablechef/
 • https://twitter.com/thevegetableChf
 • https://nl.pinterest.com/jorisschildknec/
 • Print Friendly
 • LinkedIn

Seizoensgroenten

Het is weer tijd voor ..
Bospeentjes

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, groeien bospeentjes niet in het bos. Het gaat erom dat ze per bos worden verkocht, niet per gewicht. Wat dat betreft had een spatie wonderen gedaan. Maar ja, vertel dat die tuinders maar eens.

Bospenen zijn heerlijk friszoet, kunnen rauw of gekookt gegeten worden en doen het uitstekend in soep of bijvoorbeeld geraspt als garnituur.

Doperwten

Verse doperwten zijn véél lekkerder dan hun ingeblikte soortgenoten, maar ze worden snel melig (vandaar dat inblikken). Kún je ze vers krijgen? Aarzel niet en bereid ze dezelfde dag nog.

Tuinbonen

Tuinbonen doen het goed in combinatie met doperwtjes, peultjes, bospeen, groene en witte asperges of spinazie, maar niet iedereen is even gecharmeerd van de krachtige smaak van deze typische late lente- en zomergroente. Geheimtipp van de Vegetable Chef om ook moeilijke eters tevreden te stellen: Dop de boontjes dubbel!

Haal ze daartoe eerst uit de peul, blancheer ze vervolgens 1 minuut en verwijder daarna het grijze velletje door het met je nagel open te scheuren. Druk dan de boonhelften eruit en voilà: dubbelgedopte boontjes die iedereen lust.

Combineer tuinbonen eens met een curry, tajine of falafel.

Peultjes

Het knapperige jasje van de doperwt, -inclusief erwt- dat vroeg wordt geoogst zodat hij mals en zacht is. Roerbakken, koken, stomen, stoven. Of blancheren voor een extra knapperig resultaat.

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This