Single Blog Title

This is a single blog caption
11
okt

Wie is er bang om te fermenteren?

“De zonsondergangskleuren van de herfst markeren verandering,” schreef groentekok Yottam Ottolenghi onlangs. 

“Er is iets dynamisch en verkwikkends aan dit seizoen — alsof je tegelijkertijd op twee plekken kunt zijn: liefdevol terugkijkend op het één, en halsreikend vooruit naar het ander.”

Hiervan kreeg the Vegetable Chef spontaan jeuk aan zijn spiritualiteit.

Ik zie het anders. Wie vooruit kijkt naar het één en terug naar het ander is niet op twee plekken tegelijk. Nee, eigenlijk is hij ‘nergens’.

De ‘nergensplek’ van de herfst vertelt zijn eigen verhaal, en heeft zijn eigen waarde en schoonheid.

We herinneren ons dat alles voorbij gaat. Maar ook dat elk verdwijnen in onlosmakelijk verband staat met nieuw verschijnen. 

De vergankelijke essentie van de herfst komt vooral ook in het proces van fermentatie tot uitdrukking. Fermentatie is het herfstproces par excellence.

Ik vind het zo mooi omdat het goed illustreert wat een heerlijke dingen kunnen ontstaan uit wat eigenlijk destructieve processen zijn. 

Wat je fermenteert is nooit hetzelfde, op elk moment in het proces smaakt, ruikt, voelt de etenswaar anders.

Nu zijn veel mensen benauwd om aan het fermenteren te slaan. Hoe weet ik dat het niet écht verrot is? Wat als mijn fermentatieglas explodeert?

Reële zorgen waar we tijdens mijn Workshop Fermentatie op ingaan. Verder leer je vooral hele lekkere en gezonde zaken te maken zoals verse zuurkool, kimchi, chutney’s, pickles en sprankelende juices. 

Er zijn nog enkele early bird kaartjes beschikbaar dus meld je nu aan.

Verder deze keer een recept voor Dutch Falafel, falafel gemaakt uit de ingrediënten van Hollandse snert.

  • https://www.facebook.com/thevegetablechef/
  • https://twitter.com/thevegetableChf
  • https://nl.pinterest.com/jorisschildknec/
  • Print Friendly
  • LinkedIn
Ingrediënten voor Dutch Falafel oftewel falafel gemaakt uit snertingrediënten

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This