Teikei Zeilkoffie & Hoe Shockeer Ik Mijn Schoonouders Met Kerst?

14
nov

Teikei Zeilkoffie & Hoe Shockeer Ik Mijn Schoonouders Met Kerst?

Uitvinder Buckminster Fuller had het bij het rechte eind toen hij zei: “Je kunt dingen nooit veranderen door tegen de bestaande realiteit te vechten. Om iets te veranderen kun je beter een nieuw model maken. Dan wordt het oude vanzelf achterhaald.”

Precies daarom is de Vegetable Chef niet tégen vlees, maar vóór groente, en houdt hij er ontzettend van om te horen over duurzame, wereldverbeterende initiatieven.   

Zo werd hem laatst een zak koffiebonen onder de neus gedrukt van Teikei zeilkoffie. Nu is het Japanse begrip Teikei in Nederland nog niet zo bekend. Maar dat gaat veranderen. Let op mijn woorden! 

Zeilkoffie wordt, de naam suggereert het al, zeilend de wereld over gebracht. Duurzamer kan bijna niet. Het is eigenlijk de Greta Thunberg onder de koffie.

Maar wat de Vegetable Chef juist zo interessant vindt is de manier waarop dat rendabel gemaakt wordt. Het is namelijk een koffie waarop je je kan abonneren. Je kiest hoeveel zakken koffiebonen je per jaar hoe vaak wilt ontvangen. Deze wordt dan telkens in kleine hoeveelheden vlak voor het versturen vers voor je gebrand.   

Omdat het een abo is, weet de koffieboer waar hij aan toe is en krijgt hij  vooraf gegarandeerd betaalt. En de mensen die de koffie per schip vervoeren weten wanneer ze met een volle lading kunnen vertrekken. En de consument heeft altijd verse Arabica koffie van de hoogste kwaliteit in huis. Win-win-win.

Zo’n systeem van logistieke afspraken tussen producent en afnemer, waarbij kleinschalig geproduceerd wordt en direct aan de consument geleverd, wordt dus Teikei genoemd. Dit bestaat in Japan al sinds de jaren 70 en daar doen er miljoenen mensen aan mee. 

Dat soort innige interacties tussen consumenten en boeren zouden we in Nederland ook kunnen creëren. De boer krijgt een een faire prijs voor zijn producten maar wordt tegelijk verantwoordelijk gehouden voor wat hij produceert. Een revolutie in de manier waarop wij ons eten produceren en distribueren is nodig, en dit is een belangrijk puzzelstukje, denk ik.*

Voor wie benieuwd is geworden naar Teikei Zeilkoffie, hier is de link naar hun website (alleen in het Duits) https://teikeicoffee.org/

—-

Maak een statement met kerst

Misschien is het dit jaar tijd voor een upgrade van het kerstmaal. Ik denk in ieder geval dat menig schoonouder je voor gek uit zal maken.

Maar als je echt overtuigd bent dat het anders kan en moet, is het ultieme persoonlijke statement wel om ze uit te nodigen voor een volledig Vegan Kerstmaaltijd.

Nu hoor ik je denken: ja dat is allemaal goed en wel, en dat statement  wil ik best maken, maar hoe zorg ik er nu voor dat het ook echt lekker en feestelijk wordt en niemand iets tekort komt?

Vegetable Chef to the Rescue! Er komt een speciale kersteditie van de workshop Vegan Cooking aan. 

We koken (én eten) een heerlijk 5-gangen Vegan Kerstmenu. Denk aan zaken als carpaccio van groenten, coquille van paddestoelen, gerookte vegan boter, verrukkelijk ijs zonder ijsmachine, zijdentofu flan met zeewier en sesam, romige spaghetti Carbonara en swiss roll met de luchtigste creme ever.

Dit is zo lekker. Niet verbaasd zijn als je schoonouders dat gekke idee van Vegan koken in een volledig ander licht gaan bezien!

De workshop vind plaats op maandag 2 december in Amersfoort en op 22 december in Amsterdam van 17.30 – 21.00.

Heb je er al zin in gekregen? Reserveer dan snel want er is nog een beperkt aantal plekken. 

Aanmelden Amersfoort (2 december)

Aanmelden Amsterdam (22 december)

https://thevegetablechef.stager.nl/web/tickets

Om alvast in een feestelijke stemming te komen hier een heerlijk recept voor Vegan Cheesecake.

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This