Aardappel

De aardappel

Vertrouwd, geliefd, soms verguisd maar thuis in veel keukens. Een echte polderaar ook, die zich kan aanpassen zonder zijn eigenheid te verliezen. Wat dat betreft is de aardappel geen eigenheimer. Zo Hollands als de aardappel soms wordt genoemd, zo uitheems is zijn ware afkomst. Deze aardknol is met de ontdekking van Amerika naar de Oude Wereld gekomen, waar men hem de eerste tweehonderd niet echt op waarde schatte. Dat zie je aan één van zijn oude namen, die van “verckens brood”. Vergelijk dat eens met de benamingen die verschillende aardappelsoorten nu hebben: het Bintje, vernoemd naar Bintje Jansma, de gewaardeerde leerling van een Friese onderwijzer die aardappelsoorten kweekte, de Engelse King Edward aardappel of de Franse La Ratte d’Ardeche. Klinkt een stuk poëtischer toch?

De laatste jaren krijgt de aardappel er flink van langs van sommige dieetgoeroe’s omdat hij een dikmaker zou zijn, maar in een gevarieerde voeding is hij prima op zijn plek.

Wat zit erin?

De aardappel levert een flinke portie energie in de vorm van koolhydraten, zorgt voor de nodige voedingsvezels, bevat kalium en de vitamine’s C en B6.

Wat maak je ermee?

Bijvoorbeeld een romige puree, zacht als fluweel, spicy krokante aardappeltjes uit de oven, aardappelkroketjes gevuld met geitenkaas, patatteke’s natuurlijk en chocoladetaart. Echt waar!

Dit vind je misschien ook leuk
spinazie falafel, vegan yoghurt dip
groente tapas: spinazie en aardappel falafel met vegan yoghurt-munt dip
aardappel-amandelkroketjes
crispy aardappel-amandelkroketjes
Chocolade-aardappel taartje
Na-nazomerse bonen

Pin It on Pinterest

Share This