Vertrouwd, geliefd, soms verguisd maar thuis in veel keukens. Een echte polderaar ook, die zich kan aanpassen zonder zijn eigenheid te verliezen. Wat dat betreft is de aardappel geen eigenheimer. Zo Hollands als de aardappel soms wordt genoemd, zo uitheems is zijn ware afkomst. Deze aardknol is met de ontdekking van Amerika naar de Oude Wereld gekomen, waar men hem de eerste tweehonderd niet echt op waarde schatte. Dat zie je aan één van zijn oude namen, die van “verckens brood”. Vergelijk dat eens met de benamingen die verschillende aardappelsoorten nu hebben: het Bintje, vernoemd naar Bintje Jansma, de gewaardeerde leerling van een Friese onderwijzer die aardappelsoorten kweekte, de Engelse King Edward aardappel of de Franse La Ratte d’Ardeche. Klinkt een stuk poëtischer toch?
De laatste jaren krijgt de aardappel er flink van langs van sommige dieetgoeroe’s omdat hij een dikmaker zou zijn, maar in een gevarieerde voeding is hij prima op zijn plek.
Wat zit erin?
De aardappel levert een flinke portie energie in de vorm van koolhydraten, zorgt voor de nodige voedingsvezels, bevat kalium en de vitamine’s C en B6.
Wat maak je ermee?
Bijvoorbeeld een romige puree, zacht als fluweel, spicy krokante aardappeltjes uit de oven, aardappelkroketjes gevuld met geitenkaas, patatteke’s natuurlijk en chocoladetaart. Echt waar!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.