Aardpeer

Aardpeer

De aardpeer heeft een grappige bijnaam, maar dat vertel ik je straks. Zijn gewone namen zijn aardpeer, topinambur of Jeruzalem artisjok. De aardpeer profiteert de laatste jaren leuk mee van de opkomst van zogenaamde “vergeten groenten” en is inmiddels een “comeback groente”. Echt, deze term kwam ik op internet tegen! Nog even en iemand munt de term “tweemaal vergeten groente”.

De topinambur komt uit Midden- en Noord-Amerika, de oorspronkelijke bewoners daar  teelden de aardpeer al ruim voor de komst van de Europeanen.

En nu dan die bijnaam, die is in het Engels Jerusalem Fartychoke, omdat de groente soms tot winderigheid leidt. Vermoedelijk door de aanwezige inuline, een suiker die niet wordt opgenomen in ons spijsverteringsstelsel. Laat je er niet door afschrikken, de smaak is de moeite waard en niet iedereen heeft er last van.

Wat zit erin?

Potassium, fosfor, ijzer en tien tot twaalf procent van de dagelijks aanbevolen inname van de vitamine’s B1, B3 en voedingsvezel.

Wat maak je ermee?

Een zachte puree, aardpeersoep bestrooid met vers geraspte mierikswortel of geroosterde aardpeer uit de oven met knoflook en gehakte tuinkruiden.

Pin It on Pinterest

Share This