De aardpeer heeft een grappige bijnaam, maar dat vertel ik je straks. Zijn gewone namen zijn aardpeer, topinambur of Jeruzalem artisjok. De aardpeer profiteert de laatste jaren leuk mee van de opkomst van zogenaamde “vergeten groenten” en is inmiddels een “comeback groente”. Echt, deze term kwam ik op internet tegen! Nog even en iemand munt de term “tweemaal vergeten groente”.
De topinambur komt uit Midden- en Noord-Amerika, de oorspronkelijke bewoners daar teelden de aardpeer al ruim voor de komst van de Europeanen.
En nu dan die bijnaam, die is in het Engels Jerusalem Fartychoke, omdat de groente soms tot winderigheid leidt. Vermoedelijk door de aanwezige inuline, een suiker die niet wordt opgenomen in ons spijsverteringsstelsel. Laat je er niet door afschrikken, de smaak is de moeite waard en niet iedereen heeft er last van.
Wat zit erin?
Potassium, fosfor, ijzer en tien tot twaalf procent van de dagelijks aanbevolen inname van de vitamine’s B1, B3 en voedingsvezel.
Wat maak je ermee?
Een zachte puree, aardpeersoep bestrooid met vers geraspte mierikswortel of geroosterde aardpeer uit de oven met knoflook en gehakte tuinkruiden.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.