Dutch Falafel

Dutch Falafel

Snert-falafel????

Op zijn Hollands noem ik het snert-falafel. Deze falafel is nl. gemaakt met (bijna) alle ingrediënten die ook in snert gebruikt worden. Smaakt niet snert, maar is echt lekker juist!

Hoofdingredient in een traditionele falafel zijn de kikkererwten, maar die zijn hier vervangen door groene spliterwten. Eerst een paar uur weken en dan fijn malen in de keukenmachine met knolselderij, prei, ui, knoflook, beetje gember (OK, dat zit niet in snert, geef ik toe) tot een puree en daarvan maak je vormpjes die je in hete olie bakt. En dan serveren met een mosterdsausje en geraspte appel, echt mmmmmm.

Zo maak je het:

Week de groene spliterwten 2-3 uur in lauwwarm water of een nacht in koud water. Giet ze af en laat goed uitlekken in een zeef of vergiet. Pureer de spliterwten met de prei, knolselderij, in de keukenmachine tot een fijne puree. Je kan de machine rustig 5 minuten laten draaien voor een mooi glad resultaat.

Maak ondertussen de mosterdsaus door de yoghurt te mengen met de mosterd, peper en zout.

Verhit een koekenpan met een daarin een halve cm. olie. Maak met twee eetlepels eivormige hoopjes van de falafelpuree, leg die in de pan en druk de bovenkant een beetje plat. Je kan ook met een ijsknijper bolletjes maken die je in de pan een beetje platdrukt. Bak de falafels in 6-8 minuten in niet al te hete olie aan beide zijden mooi goudbruin. Schep de falafels uit de pan, even deppen op keukenpapier en vervolgens leg je de falafels op een bord of schaal. Doe een drupje mosterdsaus op de falafels en rasp er wat appel overheen. Lekker als snack, hapje of onderdeel van lunch of avondeten. Bijv. met een salade van geroosterde bietjes.

Dit vind je misschien ook leuk
pruimen met groene peper en umami pitjes
verse pruimen met umami pitjes en groene peper
umami zonnebloem pitjes
summer evening Poke bowl
Summer Evening Poké Bowl
Garam Masala
zelfgemaakte Garam Masala, aka kerriepoeder

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This