Fritto misto

fritto misto

Fritto misto van groenten

Wat fritto misto is? Allemaal lekkere dingetjes in een knapperig jasje gebakken.

Letterlijke betekenis: “gemengd frituur”. Veel mensen kennen dit gerecht van vakantie in Italië aan zee met vis en zeevruchten maar in dit recept gaan we met verschillende groenten aan de slag.

Heel belangrijk is het beslag, dat mag niet te dik zijn zodat het mooi knapperig bakt en het niet de smaak van de ingrediënten overheerst. In zijn simpelste versie knijp je een beetje citroensap over je bakseltjes bij het serveren, maar je kan er ook een lekkere pittige tomatensaus bij doen zoals in dit recept.

Welke groenten kan je allemaal gebruiken?

Alle! Je kan helemaal los gaan met de groenten die je wilt gebruiken, belangrijk is dat je ze zo snijdt dat ze binnen een minuut of 5 frituren gaar worden. Dus knolselderij of wortel moet je dunner snijden dan pakweg champignons of boerenkoolblaadjes (die laatste hoef je alleen maar een beetje te scheuren).

Ok, klaar? Dan gaan we beginnen!

Geschreven instructies vind je onder de video

 

1. Meng voor het frituurbeslag de bloem, bakpoeder en zout met een garde in een kom. Voeg de helft van het water toe en roer de klontjes eruit. Doe dan de rest van het water erbij. Voeg het ei, olie en honing toe en roer tot een glad beslag. Als het beslag te dik lijkt voeg je wat water toe. Het mag als dunne yoghurt zijn.

2. Fruit voor de tomatensaus de ui 5 minuten op matig vuur in de olijfolie. Voeg de peperringetjes en knoflook toe en bak een minuutje mee. Schenk de tomatenblokjes bij en voeg de oregano toe. Breng tegen de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Je kan de saus helemaal glad pureren met de staafmixer of juist grof van structuur laten.

3. Als je voor 4 of meer mensen bakt warm dan de oven voor op 100° C, in de oven kan je je baksels tussentijds warm houden tot alles gefrituurd is.

Snij de groenten in passende stukken (zie ook de instructie’s in de video): pastinaak in dunne plakken van ca 3 mm, champignons in plakken van ca. 1 cm dikte (evt. oesterzwammen kan je in tweeën scheuren), prei in schuine plakken van 5 mm, boerenkoolblad van de stronk afscheuren en in stukken van ca. 3-4 cm scheuren. Verhit de frituurolie in een ruime pan met dikke bodem tot 180° C (of gebruik een frituurpan gevuld met plantaardige olie.

4. Frituur de groente soort bij soort een paar minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat even uitlekken op keukenpapier. Hou de gebakken groenten warm op een bakplaat in de oven.

5. Serveer de groenten met tomatensaus en wat gemengde sla op een mooie plank.

Planning: De tomatensaus kun je een dag van te voren maken. De groenten kun je ook eerder snijden. Het maken van het beslag en het frituren zelf doe je zo kort mogelijk voor het serveren, of, zoals de koks zeggen: á la minute.

 

Dit vind je misschien ook leuk
curried tofu steaks
curried tofu steaks
spinazie falafel, vegan yoghurt dip
groente tapas: spinazie en aardappel falafel met vegan yoghurt-munt dip
polenta plankje
polentaplankje met geroosterde wintergroenten

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This