Gecaramelliseerde witlof & champignon stamppot

“Een verrukkelijke stamppot met een fijn bittertje van witlof en de aardse volheid van gebakken champignons”

Deze stamppot verrast je door zijn frisse en volle smaak. Met het lichte bittertje van de witlof, de stevige aardsheid van de gebakken champignons, de frisse zoetheid van een sliertje balsamico stroop en de smaakvolle maar altijd gedienstige aardappel die alles bij elkaar brengt. Echt lekker!

Klinkt dit je allemaal wat hoogdravend in de oren? Think again, want dit zet je zo op tafel. Kijk maar even naar het instructiefilmpje hieronder, je gaat fluitend aan de slag.

 

zo doe je het:

Schil en halveer de aardappels en zet ze op met water en zout, breng aan de kook. Snijd daarna de  witlof in grove repen.
Snijd de champignons in plakjes van ongeveer een halve centimeter en was en hak de peterselie fijn.
Snijd nu de knoflook in dunne plakjes.
Nu begin je met het bakken beginnen: smelt een klontje boter in een koekenpan en bak daarin de witlof op hoog vuur. In de witlof zit veel vocht dus als je vuur te laag staat gaat het koken in plaats van bakken. Bak de witlof ongeveer 6 tot 7 minuten. Voeg peper en zout toe, doe de witlof op een bord of in een bakje en zet apart.
Smelt nog een klontje van de boter in de pan en bak nu de champignons op hoog vuur, voeg peper en zout toe. Voeg na 5 minuten bakken de knoflook toe, laat 1 minuut meebakken. Voeg nu de peterselie toe en laat zeer kort, ca. 30 seconden, meebakken.

Giet de aardappels af, laat ze een minuutje droogstomen en stamp de aardappels dan fijn met een pureestamper.
Voeg de witlof, een sliertje balsamico stroop, het restant van de boter en de melk toe en meng alles door elkaar. Voeg de champignons toe, houd een paar plakjes achter om straks te garneren.

Nog even proeven of alles goed op smaak is! Zoniet nog wat peper of zout toevoegen.
Verdeel de stamppot over de borden en garneer het gerecht met wat (gebakken) witlofblaadjes en de plakjes champignons en druppel tot slot een beetje balsamicostroop over het geheel

yes, you did it? Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk
vegetable Chef ABC witlof
Witlof

1 Response

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This