Gerookte boter of olie

Olie of boter roken, waarom en hoe kom je erbij?

Alle recepten van The Vegetable Chef (en nog veel meer) vind je nu op de website van de Vegan Academy.

Ik proefde het een keer bij vriend & collega Bas Cloo, destijds chef-kok van Kasteel Sterkenburg, en was gelijk verkocht: gerookte boter! We hadden er zwarte boontjes in gebakken en man man wat was dat smakkend lekker zeg! Precies het soort smaak dat je krijgt als je gerookt spek meebakt met peulvruchten, maar dan nog lekkerder vond ik. Een ideale smaakmaker voor Vega’s, vegans, vleesminderaars, groente liefhebbers en keukenexperimenteerders. Het geeft je de kans om zo’n typische herfstige of winterse smaak te creëren zonder vlees te gebruiken. En als je geen boter gebruikt maar olie past het perfect in je vegan keuken. Neem dan bij voorkeur een neutrale olie, die neemt de smaak des te beter op.

Wat doe je ermee?

Mijn tips met gerookte boter of olie: linzen of andere peulvruchten beetgaar koken en opbakken met gerookte boter en serveren bij een smeuïge  aardappelpuree met zuurkool; een eitje bakken in gerookte boter, gerookte boter toevoegen aan een aardappelpuree; plakken vleestomaat in gerookte boter bakken, een crostini bestreken met gesmolten gerookte boter enz.

Ik ben benieuwd wat jij er voor verrookt lekkers mee gaat maken!

Zo doe je het:

Stook in een afsluitbare BBQ een lekker vuurtje van onbehandelde blokken hout. En als je toch een vuurtje hebt ga dan even gezellig met de kids marshmallows roosteren of rooster in de tussentijd bijvoorbeeld wat tomaten of prei op het vuur. Gebruik open haard hout of gewoon hout uit je tuin of uit het bos. Laat branden tot je alleen houtskool overhebt en gooi dan klein gehakte stukjes hout, of dunne droge takken op het smeulende vuur. Zet de boter of olie in een oude pan of keukenschaal op een rooster boven het smeulende hout en sluit de BBQ af met de deksel of kap. Zet de zuurstoftoevoer vrijwel helemaal dicht zodat het vuur langzaam verstikt. Het vuur mag niet heet meer zijn maar alleen smeulen en het verse hout zal nu flink gaan roken. Als je het goed doet zal de boter zachtjes smelten maar niet heet worden. Laat zo een paar uur staan tot het vuur helemaal uit is en de boter of de olie de rooksmaak goed heeft kunnen opnemen.

Als je een warm-rookkastje hebt waarmee je wel eens rookt kan je daar ook prima boter of olie mee roken.

Na het roken giet je de olie of boter in een glazen pot of plastic bakje voor etenswaren en bewaar je de boter of olie in de koelkast. Blijft maanden goed dus maak in één keer wat meer en je kan voorlopig vooruit.

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This