groente tapas: frisse bospeentjes met citroen-basilicum olie

bospeentjes met frisse citroen-basilicum olie

Groente tapas?

The Vegetable Chef houdt van groente én van tapas, dus wat doe je dan? Je kookt groente tapas. In dit geval heerlijk frisse bospeentjes in een citroen-basilicum olie. Het zuur van de citroen zorgt dat het zoete van de bospeentjes mooi in balans wordt gebracht, de aroma’s van de citroenschil en de basilicum maken het spannend en de nigella zaadjes geven een fijne crunch en een verassende smaak die zich pas op het laatst openbaart. Je zou het misschien niet achter die doodgewone worteltjes zoeken maar in dit recept schuilt er een symfonie van smaken achter. Laat ze wel even afkoelen, dan komen de smaken het meest tot hun recht.

Zo maak je ze:

Verhit een wok- of steelpan en rooster daarin de Nigella zaadjes ca. 2 minuten tot ze aromatisch beginnen te ruiken. Giet de zaadjes in een kommetje en bewaar voor straks. Doe de helft van de olijfolie in de pan en bak daarin de worteltjes rondom zachtjes aan. Blus de pan af met het water en voeg peper en zout toe. Laat de worteltjes vervolgens mét deksel op de pan in 8 – 10 minuten zachtjes gaarsudderen. Als de worteltjes gaar zijn haal je ze uit de pan en laat je het stoofvocht op hoog vuur inkoken tot de helft over is. Doe het ingekookte stoofvocht in een maatbeker samen met de rasp en sap van een halve citroen en de basilicumblaadjes. Pureer het geheel tot een gladde emulsie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng de citroen-basilicumolie met de worteltjes en laat een half uurtje of langer afkoelen en intrekken. Bestrooi de worteltjes met het nigellazaad en serveer ze met vers brood en andere lekkere hapjes, zoals  deze crispy falafel balletjes met spinazie en aardappel en yoghurt-muntdip, deze overheerlijke tabouleh met raapsteeltjes en deze green humus.

Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This