Goudgele knolselder frietjes met dille-skyr mayonnaise

knolselder frietjes

Ja, zó eten we graag meer groente!

Deze super knapperige knolselder frietjes lust iedereen wel. Heerlijk als bijgerecht, misschien nog beter als lekkere en gezonde snack. De dille-skyr mayonaise doet het verrassend goed bij de knolselder.

Ik at deze frietjes onlangs met mijn gezin, samen met witlof en kaas uit de oven en smeuïge aardappelpuree. Deze drie zeer Hollandse smaken kregen een leuke twist, mevrouw en dochter Vegetable Chef aten hun vingers er (bijna) bij op.

De knolselder frietjes worden eerst in water gekookt om voor te garen. Daarna gaan ze door een beslag van rijstebloem of tarwebloem. Ik heb ontdekt dat het beslag met rijstebloem na frituren iets lichter en knapperiger wordt, maar tarwebloem geeft ook een prima resultaat.

De toevoeging van Skyr maakt de dille mayonaise frisser en lichter van smaak. Skyr is een IJslandse yoghurt gemaakt van magere yoghurt met een hoog eiwitgehalte. Superlekker.

Zo maak je het:

De mayonaise:

Scheid het ei en bewaar het wit voor het beslag.

Met de staafmixer: doe eidooier, peper, zout en azijn in een smalle hoge mengbeker. Zet de staafmixer erin en op de hoogste stand. Voeg nu in een dun straaltje de olie toe tot je een dikke emulsie hebt, voeg het water en de dille toe en draai het geheel glad. Meng de Skyr er met de lepel doorheen.

Met de mixer of garde: zelfde procedure maar nu in een mengkom waarin je met de garde of de mixer kan roeren. Begin met de olie druppelsgewijs toe te voegen, als je ca. eenderde van de olie hebt toegevoegd kan je het verder in een straaltje toevoegen. Voeg als laatste de eetlepel koud water toe. Hak de dille fijn en meng deze samen met de Skyr door de mayonaise.

Het beslag:

Schil de knolselder en snijd in plakken van ca 1 cm dik, deze plakken snijd je vervolgens in repen van ca. 7 cm lengte. Breng een pan met een liter water en wat zout aan de kook, doe de knolselder frietjes hierin en laat ze in 2-3 minuten beetgaar koken. Spoel de frietjes daarna af onder de koude kraan en laat ze even uitlekken. Dep ze vervolgens goed droog op keukenpapier of op een theedoek.

Doe de bloem en het zout in een beslagkom, voeg het eiwit en het water toe aan de bloem en roer het geheel met een garde tot een glad en yoghurtdik beslag. Als het beslag te dik is voeg je een beetje water toe.

Het bakken:

Verhit een pan met frituurolie tot 170-180 graden (ik gebruik zonnebloem-, maïskiem- of arachideolie)

Bestrooi de knolselder frietjes met het kerriepoeder en hussel losjes door elkaar. Doe de frietjes nu in het beslag en meng ze er goed doorheen. Met schone handen (ja, dit moet je echt met je handen doen😀) laat je de frietjes één voor één in de olie vallen, tot ongeveer de helft van de frietjes in de pan ligt. Tijdens het bakken even voorzichtig roeren met een spatel zodat ze niet allemaal aan elkaar blijven kleven. Bak de frietjes in 5-7 minuten goudbruin en knapperig en schep ze dan uit de olie op keukenpapier. Bak de andere helft van de frietjes op dezelfde wijze, bestrooi ze met zout naar smaak.

Serveer de knolselder frietjes zo snel mogelijk. Heet, zout en knapperig zijn ze op hun best!

 

 

 

 

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This