pitabrood lekker zelfgemaakt

pita brood

Wat is er lekkerder dan zelfgebakken (pita)brood?

Qua antwoord op die vraag twijfel ik tussen niks of weinig. En jij? In ieder geval wordt zelfgebakken brood helemaal onverslaanbaar als je er allemaal lekkere dingen bij hebserveert. Dus zie dit recept maar als een basisrecept. Maar net vers gebakken uit de pan hoeft er niet eens iets bij. Nou, een drupje olijfolie en wat zout misschien. Of verse humus. Of…..?

De truc die ik ontdekte voor echt geslaagd pita brood (waarbij door opzwelling de binnenkant hol is) zit ‘m in de combi van een droge hete pan én de grill van je oven. Ik zat laatst in een zaak waar ze verse pitabroodjes bakken en dat doen de koks daar in een pizzaoven. Een pizzaoven is superheet, heeft een goeie bovenwarmte en je bakt direct op de hete vloer. Dit kan je thuis nabootsen door je pitadeeg in een hete droge pan te gooien en deze vervolgens met pan en al in de oven te zetten, vlak onder de grill die je al goed heet hebt laten worden. Een ander geheimpje is dat je bloem met een hoog eiwitgehalte (=gluten) moet gebruiken. Dat kan je bijvoorbeeld kopen bij een bak(web)winkel, zoek dan op broodbloem of Amerikaanse patentbloem. Ik heb ook ontdekt dat de Biologisch Dynamisch geteelde bloem van Demeter een hoog eiwitgehalte heeft en dus prima is voor brood. Deze bloem vind je bij biologische supermarkten en winkels.

 

OK, bakkers klaar?

  • meng bloem, zout en gedroogde gist in een kom door elkaar
  • giet het water en de yoghurt hier bij
  • roer alles (met één hand) door elkaar tot een samenhangende bal ontstaat en begin dan fanatiek te kneden (ca. 6 min) tot je een soepel en elastisch deeg hebt
  • laat het deeg nu op een lauwwarme plek afgedekt met plasticfolie of een bord (tegen het uitdrogen) ca. 40 minuten rijzen
  • kneed het deeg op een bebloemde werkbank nog één keer kort door en verdeel vervolgens in vier porties en maak deze porties tot een bolletje (opbollen). Laat deze bolletjes op een bebloemde plaat nog 10 minuten rijzen
  • plet deze bolletjes met je vuist en duw ze vervolgens uit met je hand tot je bolletjes hebt ter grootte van je portobello burger
  • bevochtig de deeglapjes héél licht mbv een kwastje en bestrooi dan met nigella- of komijnzaadjes en zout, vervolgens licht aanduwen met je hand en daarna de bovenkant met wat olijfolie besmeren
  • laat de deegbolletjes op een bebloemd oppervlak (schaal, groot bord o.i.d.) nog 15 min. rijzen
  • Verhiteen grillpan of de BBQ en leg de broodjes met de beoliede kant op de grill of het rooster
  • Draai de broodjes na ca. 3 minuten om en bak de andere zijde ook ca 3 minuten of tot ze mooi goudbruin gebakken zijn

 

Dit vind je misschien ook leuk
pruimen met groene peper en umami pitjes
verse pruimen met umami pitjes en groene peper
umami zonnebloem pitjes
summer evening Poke bowl
Summer Evening Poké Bowl
Garam Masala
zelfgemaakte Garam Masala, aka kerriepoeder

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This