pitabrood lekker zelfgemaakt

pita brood

Wat is er lekkerder dan zelfgebakken (pita)brood?

Qua antwoord op die vraag twijfel ik tussen niks, of weinig. En jij? In ieder geval wordt zelfgebakken brood helemaal onverslaanbaar als je er allemaal lekkers bij serveert: humus, olijfolie, salade, geroosterde aubergine, noem maar op. Dus zie dit recept maar als een basisrecept. Maar net vers gebakken uit de pan hoeft er niets bij. Nou, een drupje olijfolie en wat zout misschien. Of dan toch verse humus. Of…..?

De truc die ik ontdekte voor echt geslaagd pita brood (waarbij door opzwelling de binnenkant hol is) zit ‘m in de combi van een droge hete pan én de grill van je oven. Ik zat laatst in een zaak waar ze verse pitabroodjes bakken en dat doen de koks daar in een pizzaoven. Een pizzaoven is superheet, heeft een goeie bovenwarmte en je bakt direct op de hete vloer. Dit kan je thuis nabootsen door je pitadeeg in een hete droge pan te gooien en deze vervolgens met pan en al in de oven te zetten, vlak onder de grill die je al goed heet hebt laten worden. Een ander geheimpje is dat je bloem met een hoog eiwitgehalte (=gluten) moet gebruiken. Dat kan je bijvoorbeeld kopen bij een bak(web)winkel, zoek dan op broodbloem of Amerikaanse patentbloem. Ik heb ook ontdekt dat de Biologisch Dynamisch geteelde bloem van Demeter een hoog eiwitgehalte heeft en dus prima is voor brood. Deze bloem vind je bij biologische supermarkten en winkels.

 

OK, bakkers klaar?

  • meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed het 10 minuten met de hand of met de deeghaak van een staande mixer tot een soepel en elastisch deeg. Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie of een bord en zet de kom met deeg op een warme plek. Laat 1 uur rijzen.
  • verdeel je deeg in 6 porties en bol deze op, laat deze op een schaal of bakblik, afgedekt met een bebloemde doek nog 15 min. narijzen. 
  • verhit de grill van je oven. Bebloem je werkbank en duw de pita’s eerst met je hand en vervolgens met de deegroller uit tot deegcirkels van ca. 1 cm. dikte
  • verhit een koekenpan en leg één pita op de hete bodem. Zet de pan na één minuut zo dicht mogelijk onder de hete grill en wacht tot de bovenkant opzwelt en mooi bruin is. Draai om en laat nog 20 seconden onder de hete grill. Ga zo door tot alle pita’s gebakken zijn.
Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This