polentaplankje met geroosterde wintergroenten

polenta plankje

Sharing is caring

Is het niet heerlijk om gerechten op tafel te zetten die je met elkaar kan delen? Doorgeven, aanpakken, samen genieten. Dit gerecht leent zich daar uitstekend voor, en ziet er ook superstoer en mooi uit, geserveerd op een houten plank.

Polenta wordt gemaakt van grof gemalen maïskorrels (maisgries), water en/of bouillon en smaakmakers, en in dit geval gaat er zachte geitenkaas door de hete polenta. Hierdoor wordt deze mooi smeuïg en fluffy.

Polenta wordt o.a. verkocht in Italiaanse winkels, toko’s en natuurvoedingswinkels. Maïsmeel is niet geschikt voor deze bereiding.

Ok, klaar? koken maar!

Geschreven instructies vind je onder de video

 

1. Verwarm je oven voor op 200 graden.

2. Schil de wortels en snij dikke wortels over de lengte doormidden of zelfs in vieren. Snij de rode uien in parten. Snij de witlofstronkjes over de lengte in helften of parten. Schil de pompoen en snij in blokken van 2 cm. Scheur de oesterzwammen in repen.

3. Begin met de wortels en uien: leg op de bakplaat en bestrooi met zout, peper, wat olie en de tijm, hussel alles even doorelkaar. Rooster de wortels en de uien met wat takjes tijm 10 minuten in de oven.

4.  Kook ondertussen de linzen beetgaar in ruim water met een beetje zout, een blaadje laurier en een takje tijm (of gebruik bouillon). Giet de linzen af en meng het kookvocht met een beetje balsamico azijn.

5. Voeg dan de overige groenten aan de bakplaat met de wortels en uien toe, hussel het geheel nogmaals door elkaar en rooster de groenten nog 10 tot 15 minuten. Schep de groenten tussentijds nog één- of tweemaal voorzichtig door.

6.  Blancheer intussen de spruitjes 3 minuten in kokend water. Voeg ze aan de geroosterde groenten toe en laat ze nog 5 minuten mee roosteren in de oven.

7.  Breng het water (of bouillon) aan de kook en voeg de polenta al roerende met een garde toe (om klonten te voorkomen). Blijf roeren met een spatel of lepel tot een dikke pap ontstaat en gaar de polenta circa 10 minuten. Haal van het vuur en roer de geitenkaas erdoor (dit gaat goed met een handmixer) en breng op smaak met peper en zout. Te dik? Dan voeg je gewoon wat heet water toe tot je tevreden bent over de dikte.

8.  Spreid de gare polenta uit op een mooie houten plank. Schik de geroosterde groenten en oesterzwammen erop en lepel er wat linzen over. Schep er wat linzenvocht op en garneer met blaadjes basilicum.

Planning: De groenten en paddestoelen kun je van te voren roosteren (al een dag van te voren). Linzen kun je ook eerder koken. Warm de groenten op in een hete oven, de linzen in een pan. De polenta is het lekkerste om meteen na het koken te serveren (lastig opwarmen).

 

 

Dit vind je misschien ook leuk
fritto misto
Fritto misto
Tiramisu met stoofpeertjes
Tiramisu met stoofpeertjes

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This