rabarber crumble taartje met aardbeien en vegan hangop

aardbeien-rabarber crumble

Groente of fruit?

Wat zijn het nou, die rabarberstengels, groente of fruit? Technisch gezien een groente maar ze worden meestal als een compote bereid, met suiker of andere zoetstof, dus heb je eerder de associatie met fruit en desserts. Dat doet The Vegetable Chef ook in dit recept: een heerlijke frisse crumble taart, geserveerd met aardbeien en een vegan variant op hangop. Dat is echt een gouden combi, aardbeien en rabarber. En dat komt goed uit, beide zijn volop verkrijgbaar in de lente en vroege zomer. Deze taart is heerlijk als zoete versnapering bij de koffie, s’middags bij de thee of als dessert.

OK, bakkers klaar?

  • Doe de in blokjes gesneden margarine, de bloem, de lichte basterdsuiker, bakpoeder en het zout in de kom van een foodprocessor en druk een aantal x kort op de puls knop tot je een kruimelig mengsel hebt verkregen. Geen foodprocessor? Meng alle ingrediënten in een kom en snijd met twee messen in de kom de boter in hele kleine stukjes.

  • Houd 1/3e dl (130 gr) van de kruimel apart, voeg aan het resterende deel de 35 gr water toe en meng kort en snel met behulp van de pulse knop van je foodprocessor of handmatig in een kom tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in een stuk folie en leg een half uurtje te rusten in de koelkast.

  • Bekleed de bodem van een springvorm of boterkoekvorm met een velletje bakpapier of vet de vorm goed in. Bestrooi je werkblad met ruim bloem, leg het opgesteven deeg erop, bestrooi dat ook met bloem en rolt het deeg uit tot ca. 0,5 cm dikte. Draai, keer en bebloem je deeg regelmatig tegen het plakken.

  • leg de deeglap voorzichtig in de taartvorm en bestrooi de bodem met de havermout

  • Snijd de rabarber en de appel in blokjes en vermeng beide met het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp en de suiker en verdeel de vulling gelijkelijk over de deegbodem

  • snijd het deeg bij op de hoogte van de vulling en verdeel vervolgens de apart gehouden kruimel over de vulling

  • bak de taart ca. 40 minuten op 175 gr C, laat afkoelen
  • klop de sojaslagroom stijf met de suiker (suiker kan je evt. ook weglaten) en meng er daarna de vegan yoghurt doorheen. Serveer de taart met de hangop en schoongemaakte en gehalveerde aardbeien

Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This