Schorseneren met Garam Masala, groene peper en olijven

curry van schorseneren met olijven

Schorseneren?

Hoe oerrrr Hollands wil je het hebben? Deze groente is zo Hollands dat Thierry Baudet en Geert Wilders er vast heel blij van worden. De dichter en liedjesschrijver Drs. P zong een grappig liedje over deze groente: “Knolraap en lof, schorseneren en prei”.

De schorseneer heeft ook leuke bijnamen: “keukenmeiden verdriet” en “asperges van de armen”. Die eerste titel slaat op het lastige klusje om ze schoon te maken, ze zitten nl. onder het zand en bij het schillen laten ze een plakkerig laagje op je vingers achter. De tweede bijnaam verwijst naar de (van oudsher) relatief lage prijs terwijl ze ná het schillen even wit als asperges zijn en dezelfde vorm hebben. De smaak is wel anders, een beetje zoet en notig. The Vegetable Chef is er in ieder geval dol op.

Schillen

Was en borstel allereerst het zand er goed af, ik gebruik vaak een schone schuurspons of een stevige borstel. Schil de schorseneren vervolgens met een dunschiller en leg ze direct in koud water met wat citroen tegen het verkleuren. Doe keukenhandschoenen aan als je een hekel hebt aan het plakkerige sap van de schorseneren. Als je ze echt goed hebt geborsteld kan je in de oven of airfryer ook lekkere chips van de schillen maken. Besprenkel de schillen licht met olie en peper en zout en leg ze in een hete oven, onder de grill of in de airfryer tot ze krokant zijn.

Bereiding

Snijd de schorseneren in tweeën als ze te lang zijn voor je pan. Verhit de olie op matig vuur in een hapjes- of stoofpan en voeg de schorseneren, het kaneelstokjes, de gemberplakjes en de groene peperringetjes toe, laat alles zachtjes aanbakken zodat de smaken vrijkomen. Voeg de sojamelk en zout naar smaak toe, breng het geheel aan de kook en laat de schorseneren vervolgens op laag vuur en onder een deksel in 8-10 minuten gaar stoven. Verdeel de schorseneren met stoofvocht over borden of op een schaal en garneer ze met de olijven, walnootstukjes, citroenpartjes en de peteselieblaadjes. Lekker als zelfstandig groentegerecht met rijst of aardappelpuree of als bijgerecht.

Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

Leave a Reply

Pin It on Pinterest