Tiramisu met stoofpeertjes

Tiramisu met stoofpeertjes

Tiramisu met kruidige stoofpeertjes

Já, tiramisu is op zichzelf al lekker genoeg en já, volgens veel Italianen en Italofielen mag je niet sleutelen aan de klassiekers. Maar geloof me, tiramisu met stoofpeertjes is gewoon echt heel erg lekker. Vooral midden in de winter, met de kruidige smaak van verwarmende specerijen die met de peertjes meegekookt worden.

De koffie die bij tiramisu hoort zit er ook in, maar nu in de vorm van geplette koffieboontjes die een crunchy beleving toevoegen. Om het extra feestelijk te maken strooien we er geraspte pure chocolade over. Yummie!

OK, let’s do it:

1. Schil de stoofperen, laat het steeltje zitten (ziet er leuk uit) en verwijder het kroontje aan de onderkant van de peren met een parisienneboor of gebruik een theelepel. Breng de peren aan de kook met de wijn, suiker, specerijen en zoveel water dat ze nét onderstaan. Laat even doorkoken zonder deksel om de alcohol te verdampen en dan met deksel circa 45 minuten sudderen op laag vuur tot de peren zacht zijn. Laat de peren afkoelen in het kookvocht tot je ze gaat gebruiken.

2.  Mix de eidooiers met de suiker klop dit mengsel met de mixer of een garde luchtig (4-5 min). Schep er de mascarpone bij terwijl je blijft mixen. Sla alle klonten uit de mascarpone en voeg dan de slagroom toe. Blijf draaien tot een dikke luchtige crème. Met de mixer duurt dit nu nog ca. 3-4 min.

3. bedek de bodem van een schaal (30 x 25 of rond ⏀ 30 cm) met lange vingers. Schep ca. 8 tot 10 eetlepels kookvocht van de peren over de lange vingers en wacht tot de koekjes het vocht opnemen.

4.  Schep de mascarponecrème op de lange vingers, zet de peren erop en duw ze in de crème tot op de lange vingers. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast.

6. Rasp vlak voor het serveren de chocolade over de tiramisu heen. Plet de  koffiebonen in een vijzel of met de onderkant van een steelpannetje op het aanrecht tot grove korrels  en strooi deze over de tiramisu.

Planning: Deze tiramisu kun je al een dag van tevoren maken. Schaaf er vlak voor het serveren de chocolade over en bestrooi met de gemalen koffieboontjes.

PS je kan de stoofpeertjes ook heel goed met de snelkookpan bereiden, laat dan het water weg en doe de deksel erop nadat je de alcohol in een paar minuten hebt laten wegkoken. Nu zijn ze in 15 á 20 minuten gaar!

Dit vind je misschien ook leuk
polenta plankje
polentaplankje met geroosterde wintergroenten

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This