umami zonnebloem pitjes

Eet zo of strooi over alles!

Deze zonnebloempitjes met umami smaak (ook wel de vijfde smaak genoemd) zijn echt verslavend lekker. Je knabbelt ze zo weg als alternatief voor chips of je voegt ze aan salades of gerechten toe die nog wat bite nodig hebben. Een simpele bladsalade is ineens een culinair hoogstandje. Of probeer dit gerecht van pruimen met groene peper en umamipitjes.

Umami is een hartige en rijke smaak die je waarschijnlijk kent van bijv. sojasaus, paddestoelen, vers gebakken brood, bouillon, oude kaas e.d. Of van die zak chips die je maar niet kan wegleggen, want voedselfabrikanten voegen heel graag de chemische variant van deze smaak toe aan hun producten omdat alles er lekkerder door gaat smaken. Dat doen wij nu ook, maar dan wel met een product dat van nature rijk is aan umami, nl. soyasaus. De rijke umamismaak in soyasaus ontstaat tijdens het fermentatieproces van de soyabonen. Voor dit recept gebruik je het best dunne Japanse of Chinese soyasaus. De wat dikkere en soms zoete Indonesische ketjap is hiervoor minder geschikt

Zonnebloempitten zijn trouwens ook heel gezond, wist je dat? Iets met goeie vetten ofzo. En goedkoop zijn ze. Ook wel eens leuk.

 

Hoe maak je het?

Kan bijna niet simpeler: rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Zet het vuur uit en voeg direct de soyasaus toe en roer zodat de zonnebloempitjes allemaal met de soayasaus bedekt worden. De pan is nog zo heet dat het vocht uit de soyasaus vrijwel direct verdampt en een dun laagje sojazout op de zonnebloempotjes achterblijft. Waarschuwing: hoeveel je er ook maakt, het is nooit genoeg. Eet zo of strooi over alles!

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This