umami zonnebloem pitjes
verslavend!
Totale tijd5 minuten
Niveau :easypeasy
Ingrediënten
- 75 gr gepelde zonnebloempitten
- 5 el soyasaus
Deze zonnebloempitjes met umami smaak (ook wel de vijfde smaak genoemd) zijn echt verslavend lekker. Je knabbelt ze zo weg als alternatief voor chips of je voegt ze aan salades of gerechten toe die nog wat bite nodig hebben. Een simpele bladsalade is ineens een culinair hoogstandje. Of probeer dit gerecht van pruimen met groene peper en umamipitjes.
Umami is een hartige en rijke smaak die je waarschijnlijk kent van bijv. sojasaus, paddestoelen, vers gebakken brood, bouillon, oude kaas e.d. Of van die zak chips die je maar niet kan wegleggen, want voedselfabrikanten voegen heel graag de chemische variant van deze smaak toe aan hun producten omdat alles er lekkerder door gaat smaken. Dat doen wij nu ook, maar dan wel met een product dat van nature rijk is aan umami, nl. soyasaus. De rijke umamismaak in soyasaus ontstaat tijdens het fermentatieproces van de soyabonen. Voor dit recept gebruik je het best dunne Japanse of Chinese soyasaus. De wat dikkere en soms zoete Indonesische ketjap is hiervoor minder geschikt
Zonnebloempitten zijn trouwens ook heel gezond, wist je dat? Iets met goeie vetten ofzo. En goedkoop zijn ze. Ook wel eens leuk.
Kan bijna niet simpeler: rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Zet het vuur uit en voeg direct de soyasaus toe en roer zodat de zonnebloempitjes allemaal met de soayasaus bedekt worden. De pan is nog zo heet dat het vocht uit de soyasaus vrijwel direct verdampt en een dun laagje sojazout op de zonnebloempotjes achterblijft. Waarschuwing: hoeveel je er ook maakt, het is nooit genoeg. Eet zo of strooi over alles!