verse pruimen met umami pitjes en groene peper

pruimen met groene peper en umami pitjes

Pruimentijd

Het is nog even pruimentijd, daarom een “geheel anders dan anders” recept met verse pruimen. Dit gerecht houdt het midden tussen een salade, bijgerecht (bij een kruidig of pittig gerecht) of een op zichzelf staand tussendoortje. Anyway, ik vond het lekker dus deel ik het met je. Als je de keus hebt in de winkel neem voor dit recept dan eerder een wat zuurdere pruim dan een hele zoete.

 

En dan die umami pitjes? Die maak ik van zonnebloempitten. Umami (ook wel de vijfde smaak genoemd) is een hartige en rijke smaak die je waarschijnlijk kent van bijv. sojasaus, paddestoelen, vers gebakken brood, bouillon, oude kaas e.d. Of van die zak chips die je maar niet kan wegleggen. Voedselfabrikanten voegen heel graag de chemische variant van deze smaak toe aan hun producten omdat alles er lekkerder door gaat smaken. Dat doen wij nu ook met een product dat van nature rijk is aan umami, nl soyasaus. De rijke umamismaak in soyasaus ontstaat tijdens het fermentatieproces van de soyabonen.

 

OK, leuk die theorie maar nu aan de slag alsjeblieft Chef!

Goed, maak om te beginnen even dit receptje voor de umamipitjes (en maak gelijk meer want verslavend lekker). Halveer de pruimen en snijd ze in partjes. Leg deze partjes dakpansgewijs op een bord of schaal. Snijd de groene peper overlangs doormidden en verwijder de zaadjes en zaadlijst. Hak de groene peper fijn. Meng de balsamico of vincotto azijn en sprenkel dit mengsel over de pruimen. Bestrooi op het laatst met de umamipitjes en serveer direct!

 

Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This