Vlierbloesem siroop. Oer Hollands, ouderwets lekker.

vlierbloesem siroop

Fris-bloemig & zinderend zoete lente drank!

Jaaa, vlierbloesem, daar wordt ik heel vrolijk van. Als kind vond ik dat heerlijk, mijn moeder probeerde op eetgebied van alles uit en een hoogtepunt uit mijn jeugdherinneringen zijn de flensjes met vlierbloesemsiroop. Het leuke van vlierbloesemsiroop is dat je die maanden kunt bewaren en je dus ook maanden van die heerlijke smaak kan genieten (als je tenminste héél veel maakt of je jezelf een beetje in kunt houden😀).

Fiets of loop een beetje rond en je ziet al snel genoeg vlierbloesemstruiken in het park, langs de berm of langs een weiland of bosrand.

Wat je allemaal met vlierbloesem siroop kan?

Wat niet? Als siroop bij pannenkoeken, flensjes of wafels, in de yoghurt, als verfrissende drank verdund met water, in een spannende cocktail, als basis voor sorbet ijs, een scheut in een glas karnemelk als dorstlesser, over verse aardbeien, als gelei over een taart of gebakje.

Mijn meest spannende combi met vlierbloesem? Rode bietensoep met vlierbloesem ijs.

Aan de slag met de vlierbloesem:

Vanaf half mei tot begin juli kun je de schermen plukken, de bloemetjes moeten mooi fris-wit zijn, probeer de schermen die vol insecten zitten zoveel mogelijk te mijden. Ik gebruik graag een schaar voor het plukken.

Schud de bloesem zoveel mogelijk uit om de meeste insecten kwijt te raken, je kan de schermen ook wassen maar dan raak je veel stuifmeel en daarmee veel van de smaak kwijt.

Doe de schermen thuis in een grote pan of schaal en giet er ruim water over, evt kan je een gewicht op de vlier leggen om ze onder water te houden. Laat dit afgedekt met een bord, deksel of doek 1 á 2 dagen op kamertemperatuur staan. Zeef het vocht nu door een zeef en, als je het heel mooi helder wil hebben, door een schone doek en meet vervolgens de hoeveelheid water af. Voeg nu suiker en citroensap toe aan het vlierbloesemvocht, ca 800 gram tot 1 kg suiker én sap van een halve citroen per liter vocht.

Breng aan de kook en draai dan het vuur uit. Giet de hete vlierbloesemsiroop in schone en met kokend water gesteriliseerde flessen of potten en sluit ze direct af met een deksel. Laat afkoelen en bewaar de siroop op een koele donkere plek.

Dit vind je misschien ook leuk
aardbeien met vlierbloesemsiroop en venkelmousse
aardbeien met vlierbloesem en romige venkelmousse
bospeentjes met frisse citroen-basilicum olie
groente tapas: frisse bospeentjes met citroen-basilicum olie

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This