witte asperges in vers pastadeeg, spinazie, shi-take paddestoelen en venkelbouillon

Witte asperges in vers pastadeeg, spinazie, shii-take paddestoelen en venkelbouillon

Voorjaar……lekker…….asperges. Zo gaat dat in mijn hoofd, ik verheug me er altijd weer op en vooral aan het begin van het seizoen eet ik ze graag “puur”. Naarmate het seizoen vordert en het nieuwe er een beetje af is ga ik ze vaker met andere groenten combineren. Asperges combineren uitstekend met groenten uit het seizoen, bijv. nieuwe aardappeltjes, spinazie, raapstelen, doperwtjes, tuinbonen, peultjes etc.

In dit recept doe ik eens iets anders dan anders, ik verpak de asperges samen met een groene koolblad in vers pastadeeg en stoof die pakketjes vervolgens in een venkelbouillon die is gemaakt door de venkelknollen en de aspergeschillen door de sapcentrifuge te halen. Dat levert een heerlijk naar anijs smakende bouillon op die mooi combineert met de asperges. Dit gerecht is bedoeld als een voor- of een tussengerecht maar je kan het ook prima als hoofdgerecht serveren. Maak de porties wat groter en serveer er nog een eiwitbron naar keuze bij. Neem lekker de tijd om dit gerecht te koken en ik hoop dat jij en je tafelgenoten (de bofkonten!) ervan genieten. Wat kan je hier bij drinken? Een lichte groene thee, met munt en citroen geparfumeerd water of een goeie droge wijn. Enjoy!

OK, daar gaan we dan!

het geschreven recept vind je onder de video

Het pastadeeg maken

  1. meng pastabloem, water en zout in een kom tot het een enigszins samenhangend papje wordt
  2. stort de inhoud van de kom op je werkblad en begin het te kneden (2 min.) tot het min of meer samenhangend wordt
  3. rol je deeg nu met een deegroller tot een 1/2e cm. dikte, verdeel je deeg in twee stukken, en vorm deze tot rechthoeken
  4. haal beide rechthoeken door de pastamachine op stand 1, vouw daarna dubbel en haal nogmaals door de pastamachine. Doe dit nog 1x, vouw je deeg weer dubbel en pak het deeg in plasticfolie in om 15 min. te rusten

De aspergerolletjes maken

  1. schil de asperges rondom mbv een dunschiller van onder het kopje naar beneden, bewaar de schillen voor de bouillon
  2. snijd de onderste 1 á 2 cm. van de asperges af, zorg dat de asperges allemaal dezelfde lengte hebben. Bewaar de onderkantjes bij de schillen
  3. breng een pan met ruim water en zout aan de kook en blancheer de asperges hierin 6 minuten. Voeg in de laatste minuut de koolbladeren toe. Schep de asperges en koolbladeren aan het eind van de kooktijd in een kom met ijskoud water om af te koelen
  4. laat de afgekoelde asperges en koolbladeren uitlekken en dep ze vervolgens droog op een schone theedoek
  5. rol nu beide rechthoeken van je pastadeeg weer door de pastamachine. Begin op stand 1, dan stand 2, stand 3 en uiteindelijk stand 4. Bestrooi je deeg tussentijds met pastabloem tegen het plakken
  6. snijd je deeg op de juiste breedte: zo dat zowel de kopjes als de kontjes van de asperges ca. 2 cm uitsteken
  7. leg het deeg in de lengte voor je op de werkbank, leg een passend stuk groene kool op het deeg, even breed of ietsje breder als je deeg en ca. 5 cm lang. Leg vervolgens 3 asperges op het koolblad en rol op tot een rolletje. Waar het deeg elkaar weer raakt maak je het een klein beetje nat om te plakken en snijd je het deeg af. neem ca 1 cm overlap.Duw het deeg goed aan. Maak de andere rolletjes en leg ze in een passende pan waarvan je de bodem licht hebt ingeleid tegen het plakken

De bouillon maken en de aspergerolletjes koken

  1. snijd de gewassen venkelknollen in hapklare brokken en haal ze samen met de aspergeschillen door de sapcentrifuge. Zet het sap apart om straks de bouillon van te koken. Tip: geen sapcentrifuge? Trek dan in 45 minuten een bouillon van de schillen en de fijngesneden venkelknollen
  2. breng de bouillon aan de kook en voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg het citroenschilletje toe voor extra smaak aan de bouillon
  3. giet de kokende bouillon voorzichtig op de asperges, breng het geheel rustig aan de kook en laat de rolletjes zo 7 minuten zachtjes sudderen. Als de rolletjes boven de bouillon uitsteken draai ze dan halverwege de kooktijd voorzichtig om

Spinazie, broodkruim en de shii-take paddestoelen bakken

  1. bak ondertussen de gewassen spinazie in een hete pan met twee eetlepels olijfolie tot de spinazie geslonken is, voeg zout en peper toe en leg de spinazie daarna apart op een bordje
  2. bak de in reepjes gesneden shii-take paddestoelen op hoog vuur in 1 á 2 eetlepels olijfolie tot ze zacht en vlezig van structuur zijn, zet de paddestoelen apart op een bordje of in een kommetje
  3. sauteer als laatste het broodkruim in twee eetlepels olijfolie tot ze krokant en goudbruin zijn, leg de kruimels apart in een kommetje

Het gerecht afmaken

  1. haal de aspergerolletjes uit de bouillon en leg ze op een bordje of op een schaal
  2. doe 2 deciliter van de bouillon in een pannetje en laat deze op hoog vuur inkoken tot je de helft over hebt
  3. klop met een garde of de staafmixer 4 eetlepels olijfolie door de ingekookte bouillon heen. Maak deze dressing op smaak met peper en zout
  4. maak op ieder bord een bedje van de gebakken spinazie en leg daar een aspergerolletje bovenop. Strooi de shii-take paddestoelen er een beetje omheen en schep de dressing over de aspergerolletjes. Verdeel  dan als laatste het krokante broodkruim over het gerecht en serveer direct.
Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This