zelfgemaakte Garam Masala, aka kerriepoeder

Garam Masala

Raadsel

Het staat al een half jaar (of langer) in je kast, is geel van kleur, ruikt vaag naar komijn, kruidnagel en kaneel en in India kennen ze het niet? Antwoord: kerriepoeder.

Nou ja, dat ze het in India niet kennen is misschien een beetje overdreven maar in wezen is kerriepoeder een verwesterde versie van een beroemd Indiaas kruidenmengsel, nl. Garam Masala. Het is een specerijenmengsel dat aan diverse Indiase gerechten wordt toegevoegd, en dat volgens de Indiase gezondheidsleer Ayurveda verwarmend is voor het lichaam. Ik vind het gewoon lekker vooral.

Maar goed, al die lekkere geur die zo’n potje afgeeft als je het opendoet is in feite een proces van verlies van aroma. Ga maar na, wat jij ruikt zijn aroma’s die in de lucht vervliegen en (voor een heel klein beetje) in je reukorgaan belanden. Na een maand, of zes, of langer is er al niet heel veel meer van over. Maar dat merk je pas als je een keer zelf verse Garam Masala maakt, en wat je dan allemaal ruikt. Dat is zoveel lekkerder en rijker van smaak. Dus probeer dit recept maar eens uit, gebruik het lekker veel, deel het desnoods uit maar laat het geen half jaar in je kast verslonzen!

 

  • Maal alle ingrediënten tot poeder mbv een klassieke vijzel, koffiemolen of blender.
Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This