zwarte bonen-aardappelgnocchi’s met raapsteel en tofu feta

black bean gnocchi

 

In dit heerlijke lenterecept staan raapsteeltjes centraal. Een beetje een half vergeten groente, je ziet ze wel in de winkel maar dan eerder bij de “good old” groenteboer dan in de supermarkt. Bij moestuiniers zijn ze dan weer heel populair.
Kenmerken: delicaat, pittig van smaak, qua vorm rucola-achtig, helder groen. Mijn favoriete bereidingen voor raapsteeltjes zijn roerbakken, stomen, door salades of rauw in een stamppot.
Gezond? Héééél gezond. Maar dat kan moeilijk anders als je het over het nichtje van de boerenkool en broccoli hebt. 

In dit recept combineer ik de raapsteeltjes met gnocchi van zwarte bonen en aardappel. Een hele smakelijke pasta vorm (traditioneel alleen van aardappel) die door de zwarte bonen wat bijzonderder wordt én ook voedzamer. Verder gebruik ik hier gerookte olie –zie recept– en to-feta, wat een zelfbedachte bereiding voor tofu is die je net als feta over een gerecht kan kruimelen voor een heerlijke hartige finishing touch aan een gerecht.

Tip: als je dit recept voor 4 personen gaat maken is het slim om de gnocchi in twee gedeelten te bakken, anders pletten ze elkaar in de pan!

Aan de slag!

voor de gnocchi:

kook de geweekte zwarte bonen (of neem bonen uit blik) met een theelepel-puntje baking soda in 30-45 minuten gaar. Kook de aardappels in ruim water met zout gaar. Giet de bonen en aardappels af als ze gaar zijn, laat de aardappels uitstomen en roer dan zowel de bonen als de aardappels door een zeef, een roerzeef of een pureeknijper. Laat de puree tot lauwwarm afkoelen en meng er dan de bloem doorheen. Voeg peper en zou naar smaak toe en meng tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in vieren

Bestuif het aanrechtblad met bloem en rol, met bebloemde handen, de deegstukken uit tot rollen van ca. 1,5 cm dikte. Snijd deze rollen met een mes in deegkussentjes van 2-3 cm. breedte, verzamel de deegkussentjes op een schaal of bord. Wel voorzichtig hanteren, ze vervormen snel als ze nog niet gekookt zijn.

Zet een pan met ruim water en zout op het vuur en breng aan de kook. Voeg de gnocchi toe en houd het water nét onder de kook. Roer de gnocchi heel voorzichtig los met een stompe lepel, ze zijn nu nog kwetsbaar. Zodra de gnocchi beginnen te drijven zijn ze gaar Schep ze dan in een bak met koud water om af te koelen, giet de gnocchi vervolgens in een zeef en laat ze goed uitlekken

voor de to-feta

kruimel of hak de tofu met behulp van een mes of de keukenmachine tot een korrelig geheel. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet apart tot gebruik

en verder

Was de raapsteeltjes in ruim water en laat ze goed uitlekken of gebruik een slacentrifuge. Verhit een koekenpan (liefst met anti-aanbaklaaag) op hoog vuur en voeg de gerookte olie en vervolgens de gnocchi toe. Bak de gnocchi 6-8 minuten op hoog vuur zodat ze een mooi korstje krijgen. Geef de gnocchi de tijd om een korstje te vormen, als je ze te snel wil omscheppen plakken ze vaak nog aan de bodem vast. Voeg dan de raapstelen toe en laat deze kort meebakken, voorzichtig omschudden om te mengen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de gnocchi in twee diepe borden of kommetjes en verdeel de tofu erover. Eet smakelijk!

 

Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This